Tein juuri poikani Babybjörn-sitteriin
uuden päällisen. Ompeluvaiheessa otin kuvia, ja kyselin, josko tutoriaali kiinnostaisi. Tässä sitä tulee:
Tämä siis perustuu BB:n vanhempaan malliin, sillä tykkään tuosta sitterin kääntöominaisuudesta. Uudemman mallin saa tästä helposti muokattua, kun vaan ompelee etukappaleen suoraan kiinni alakappaleeseen ilman nappia, pidentäen ja leventäen hieman T-kappaleen alasakaraa.
Otetaan ensin esiin vanha sitterinpäällinen ja lähdetään ratkomaan. Toki hyvä olisi, jos olisi kaavat jo olemassansa. Suosittelen ratkomisen lomassa piirtelemään kaavat. Itse jätin vanhat päälliset jemmaan ajamaan kaavojen virkaa. Jätä vähintään toisen puolen napit ynnä muut lipareet kiinni tai merkitse niiden paikka huolella kaavoihin!
Tarvitset 90-100cm esipestyä täysleveää kangasta ja n. 60cm levyvanua, joista tulee:
- selkäosa x3: kaksi päällikangasta sekä vanuvuori
- istumaosa x3: kaksi päällikangasta sekä vanuvuori
- alakappaleen puolikkaat (joka siis tulee sitterin istuinosan alapuolelle rungon ympäri) päällikankaasta x2. (Alkuperäisessä versiossa alakappaleita on vain yksi pitkä suorakaiteen muotoinen + sauman päällä vahvikesuikale jossa yksi päällikangas ja vanukerros ja sauma tulee jomman kumman puolen keskelle. Omassa versiossani yksi pitkä alakappale on jaettu kahtia ja saumat tulevat sivuille.)
- etukappale (siis tuo T:n mallinen kappale) x2 päällikankaasta
- istumakappaleen nappilipare (johon t-kappale kiinnittyy alaosastaan) x2 päällikankaasta, siis kummallekin puolelle omansa
Lisäksi:
- kiinnisilitettävää tukikangasta
- napit x4 (tai 2 nappia ja 2 farkkunappia)
- nyöriä, kengännauhaa, napakkaa puuvillanauhaa tms nappien kiinnittämiseen n. 50cm
- kuminauhaa/hiuspompulaa 15-20cm (hehheh, ei ollut sopivaa kumpparia niin hyödynsin kaksi katkennutta ponnaria)
Pahoittelen tärähtänyttä kuvaa, parempaa ei näköjään ollut. Itse en piirtänyt kaavoja vaan leikkasin suoraan puretuista paloista. Näissä siis kaikissa saumanvarat valmiina, ehkä aavistuksen voi lisätä, varsinkin jos saumuroi, siinä aina pieni lipare menee terän ali ja leikkautuu. T:n muotoista etukappaletta en avannut kokonaan, joten siihen lisäsin saumanvarat. Vanuista kannattaa leikata mieluummin reilut palat ja vaikka mielummin sitten siistiä jälkikäteen, jos ei ole saumuria käytössä.
Ota toisen selkäosan päälikangas ja vanu, neulaa vanu kiinni kankaan nurjalle puolelle ja aputikkaa suoralla ompeleella yhteen. Tee sama istumaosan yhdelle päälikankaalle ja vanulle. Valitettavasti en löytänyt kuvaa selkäosan tekemisestä, mutta samalla tavalla toimii kuten istuinosankin kanssa.
Pesuja ja vanun kulumista ajatellen vanu kannattaa kiinnittää päälliseen pelkkien ulkoreunojen lisäksi ainakin muutamalla suoraompeleella selkä- ja istuinosien yläreunoista alareunoihin (kuten vanhan sitterin päällisessäkin). Kuvioni olisi mennyt piloille, joten otin riskin ja ompelin vain ulkoreunoista. Pesen sitten varovaisesti.
Ota vanuvuorattu selkäkappale ja mallaa sitä joko kaavaan tai vanhaan päälliseen. Merkitse nuppineulalla nappinyörin paikka. Taita selkäpala keskeltä kahtia ja merkkaa toiselle puolellekin nuppineulalla napin paikka. Kuvassani näyttää jotenkin ihan kuin olisin taittanut vinoon mutta suorassa sen pitäisi olla :)
Tämän jälkeen ota nyörit ja napit.Itse en löytänyt ihan samanlaisia nappeja kuin vanhassa sitterissä, mutta halusin kuitenkin tuollaisen, mihin saa paksumman nyörin pujotettua. Normaali nappi ei mielestäni lapsen istuimessa ole turvallinen, koska se voi herkästi lähteä irti, vaikka huolella kiinni ompelisikin. Ajattelin myös nepparikiinnitystä, mutta totesin senkin kovin turvattomaksi.
Löysin juuri täydellisen paksuista kengännauhaa napin nyöriksi, se sujahti napinsilmästä just eikä melkein. Mallasin vanhasta sitteristä nappilenkin pituuden ja leikkasin vähän reilulla kädellä itselleni palaset, pujotin napinsilmästä läpi ja siksakkasin tiheällä siksakilla edestakaisin yhteen. Tämän voi toki tehdä jo hyvissäajoin etukäteen, silloin tässä työvaiheessa tarvitsee vain ommella nappinyörit paikoilleen.
Neulaa aiemmin nuppineulalla merkitsemääsi paikkaan, asettele nyöri niin että nappi sojottaa sisäänpäin, kohti selkäosan keskustaa ja nyörin pää jää saumanvaraan. Aputikkaa edestakaisin suoralla ompeleella.
Nyt siis ollaan tässä pisteessä (kuva alla). Minulla on:
- Vanuvuorattu selkäosa, jossa nappinyörit kiinni,
- vanuvuorattu istuinosa
- selkäkappaleen vuoraamaton kangas
- istuinkappaleen vuoraamaton kangas
Istuinosan nappilärpäkkeet (yksi näkyy kuvan alaoikealla) voi tehdä joko jo etukäteen tai sitten myöhemmässä työvaiheessa, ohjeet löytyvät vasta tuolla alempana.
Sitten ommellaan selkäkappaleet ja istuinkappaleet yhteen. Taita selkäkappale ja istuinkappale keskeltä kahtia ja merkkaa keskikohdat. Huomaa että istuinosa tulee selkäosaa vasten kuvan osoittamalla tavalla, siis kuperampi puoli selkäosaa vasten. Aseta istuinkappale selkäkappaleeseen oikeat puolet vastakkain ja ompele joko saumurilla tai perusompelukoneen huolittelevalla ompeleella tai suoraompeleella + siksakilla. Saumat joutuvat kovalle koetukselle, joten en suosittele pelkkää suoraommelta.
Tee sama kummalekin (vuoritetulle sekä vuorittomalle) osalle.
Harmittavasti kuvat tästä vaiheesta on jääneet jonnekin bittiavaruuteen, olen melko varma ottaneeni ne.
Sitten neulataan valmiit istuinpäällisen osat oikeat puolet vastakkain, muista jättää alapuolen istumaosan alareuna ompelematta.
Ja ommellaan koko kaari istuinosan alakulmasta toiseen alakulmaan. Edelleen, joko saumurilla, huolittelevalla ompelukoneen ompeleella tai suoralla + siksakilla.
Mallataan runkoon. Itselläni ainakin tuo yläosan kaareva osa vaati hieman napakkaa asettelua ja nykimistä. Tee tarvittavia muutoksia, jos joku kohta näyttää kupruavan tms. Kankaan pitää olla tarpeeksi löysä kuitenkin, sillä tuohon "kuppiin" pitää vauvan mahtua olemaan. Älä hämäänny, vaikka istumaosa näyttää vielä vähän hassulta ja istumaosan ja selkäosan välinen reunakin saattaa kupruta. Se asettuu kyllä käytössä (ainakin minulla asettui).

Tämän jälkeen kävin itse etukappaleen kimppuun. Ihan vain neulasin pääliskankaasta oikeat puolet vastakkain ja ompelin yhteen, jättäen toiseen t:n sakaraan kääntöaukon. Tämän voi mielestäni ommella ihan suoralla ompeleella, sillä tämä ei joudu yhtä kovalle koetukselle kuin istuimen muut saumat. Lisäksi voi olla hyvä tehdä kaarevien kohtien saumoihin aukileikkauksia ennen kääntämistä, jotta istuu paremmin. Käännä siis työ oikeinpäin ja töki esimerkiksi sukkapuikon kärjellä kulmat teräviksi. Silitä työ, käännä kääntöaukon saumanvara samalla nurjaksi. Ompele suoralla ompeleella noin paininjalan verran reunasta
Ompele T:n kaikkiin kolmeen sakaraan napinlävet nappeja varten. Testaa ensin toiseen kankaaseen, minkä kokoinen napinläpi on sopiva.
Sitten alakappale. Itselläni tuli kankaan värivirheiden vuoksi kaksi palaa, jotka saumuroin yhteen renkaaksi oikeat puolet vastakkain - käy se niinkin. Saumojen päälle silitin vielä kiinnisilitettävää tukikangasta vahvistukseksi, sillä joutuvat runkoa vasten kovalle koetukselle nekin, eikä tässä ole vanua vahvikkeena. Oikeastihan siis alakappale on yksi pitkä suorakaide, joka ommellaan yhteen rinkulaksi. Älkää siis hämääntykö kalkkikynän merkinnöistäni, jouduin niistä luopumaan kun suunnitelmat menivät uusiksi.
Myös alkuperäisessä alakappaleessa runkoa vasten olevat sivut on tuettu kiinnisilitettävällä tukikankaalla. Toisen puolen keskellä oon sauma ja sen päällä vielä alakappaleen korkuinen, suorakulmion muotoinen tukipala, jossa kangas sekä vanu ommeltuna/saumuroituna yhteen. Se lipare ommellaan vain ihan suoralla ompeleella parista kohtaa siihen sauman päälle suojaamaan ja tukemaan.
Meillä on nyt pari kuukautta ollut sitteri käytössä tällä omalla kaksikappaleisella alakappaleella ja hyvin on kestänyt, ei väsymisen merkkejä.
Sitten vielä ne istuinosien nappilipareet kiinni istuinosaan.
Ompele istuinosan nappilärpäkkeet suorakulmion muotoisiksi. Niitä tulee siis kaksi, kummallekin puolelle yksi. Oikeastihan tuohon etulärpäkkeeseen tulisi sellainen painettava farkkunappi. Niitä ei ollut omaan tarpeeseeni sopivan värisiä saatavilla, joten puuhastelin taas oman version: ompelin etulärpäkkeen avoimen reunan väliin yhden tuollaisen napitetun nyörin. Myös lärpäkkeen voi tehdä jo etukäteen.
Kuvasta näkee osviittaa, miten tuo nappilipare on ommeltu: suorakulmio neulataan ensin oikeat puolet vastakkain, suoraompeleella yhteen (jätetään toinen pää auki kääntämistä varten), käännetään ympäri, taitetaan avoimen sivun saumanvara sisäänpäin ja silitetään muotoon. Sujautetaan nappinyöri avoimesta sivusta sisään. Ommellaan melko läheltä reunaa suoralla ompeleella siistimiseksi ja ompeleen tukemiseksi, samalla nappinyöri jää väliin (itse ompelin pari kertaa edestakaisin nappinyörin kohdalta, vahvistukseksi).
Valmiit nappilipareet kiinnitetään siis kumpiinkin istuinosiin. Neulaa kankaan oikealle puolelle, niin että nappi osoittaa istuinosan keskikohtaa päin ja aputikkaa suoralla ompeleella . Tarkista että nappilipare tulee varmasti istumaosan keskelle.
Sujauta sitten alakappale ympyränä nurinkäännetyn istuinosan sisään oikeat puolet vastakkain ja neulaa se kiinni. Tarkista että alakappale on kohdistettu oikein (eli jos teet kahdesta kappaleesta, saumat linjassa istuimen sauman kanssa, jos yhdestä kappaleesta, niin sauma jomman kumman puolen keskellä).
Ompele jälleen joko suoraan saumurilla tai sitten huolittelevalla ompeleella tai suoralla + siksakilla.
Käännä työ oikeinpäin.
Viimeiseksi huolitellaan alareuna. Jos haluat oikein siistiä jälkeä, saumuroi tässä vaiheessa ensin alareuna, jotta se näyttää nätiltä, eikä varmasti purkaudu. Itse en saumuroinut vaan tyydyin pelkkään kaksoisneulaan seuraavassa vaiheessa.
Kiinnitä kumpaankin reunaan kuminauhat nuppineuloilla ja aputikkaa kiinni ompelemalla suoraompeleella pari kertaa edestakaisin. Huomioi, että koska aiot kääntää alareunan nurjalle, kuminauhojen tulee osoittaa ylöspäin, siis istuinosaan päin. Alareunan kääntämisen jälkeen kuminauhat tulevat silloin alaspäin. Suosittelen mittaamaan sopivan pituuden mallaamalla istuinta runkoon. Huomioi, että kuminauha venyy ja siten mitoitus saa olla nafti.
Käännä sitten koko alakappaleen reuna nurjalle (joko saumuroitu tai meille älä-katso-nurjalle-ompelijoille ihan vaan sellaisenaan) ja neulaa kiinni. Ompele kaksoisneulalla tai esimerkiksi jollakin taso-ompeleella (esim. hunajakenno-ommel tai siksak). Jos olet saumuroinut alareunan, pelkkä suoraommel riittänee.
Laita T-kappale omalle paikalleen.
Valmis!!
Kysy ihmeessä, jos on kysyttävää. Tai kerro, jos olen kovin epäselvä. Saa kommentoida! :)