perjantai 27. marraskuuta 2015

Isotaskuinen pisaratunika - a raindrop tunic

Täällä etelässä syksy on yhä vaan kovin pimeä ja sateinen, vieläkään ei lunta ole mailla eikä halmeilla. Ihan aavistuksenomainen untuvakerros oli viikko sitten, mutta vesisateet veivät nekin jo pois. Pimeys ja väsymys tuo sellaisen tarpeen kietoutua rentoon ja väljään asuun, jossa on mukava olla. Kesästä asti on päässä muhinut Papun Kanto-tyylinen, isotaskuinen tunika, vaan aina on jotain kirinyt edelle. Tykkään mallista ihan hirmuisesti, koska se on erilainen ja mielenkiintoinen leikkaukseltaan. Isot taskut ja hauskasti levenevä helma tuo särmää. Ja mikä tärkeintä, se on väljä. Sentään ei säkki, vaan jotain vähän tyylikkäämpää. ;)


Nyt olen ihastunut kovasti Ehta-kaavaan ja tämäkin on tehty sen pohjalta. Leikkasin helman ja taskut summassa vain saksien. Kaavamuokkaukseni harvoin on ihan oikeaa uudelleenkaavoittamista, sillä vihaan kaavojen piirtämistä ja leikkelyä. Yleensä saksin menemään, ja seuraavalla kerralla taas vähän eri tavalla. Kaavoitatteko te a:sta ö:hön vimpan päälle kaikki muokkaukset kaavoihin? Minä en suoranaisesti JAKSA. :D (Mihihihi, hobittivarpaset taas photobombaa.)

Pääntielle kokeilin ensimmäistä kertaa alavaraa. Alkuun reuna lörpötti hieman, mutta lisäsin sitten framilon-nauhan saumanvaraan. Joissain kuvissa vielä vähän lörpöttää, joten vielä on paranneltavaa, mutta silityksen jälkeen ihan mukiinmeneveä. :)  Tykkään kyllä kovasti alavarapääntiestä, näitä tulee varmasti lisää! Kantti kun ei läheskään jokaiseen aikuisten vaatteeseen sovi. Tämä on huomaamaton ja tyylikäs. Sopii moneen.

Vielä vaatii muokkaamista. Joko rintojen päälle tulee viikset tai hihoihin ruttua. Lisää siis väljyyttä rinnanympärykseen, yhä vaan? Tähän lisäilin jo aavistuksen ihan näppituntumalla. Rintamutolaskos voisi olla hyvä opetella.

Kangas ihana Verson puodin Virta-trikoo. <3 Pitkään pohdin, raaskinko leikata prototyyppiversioon ihanuuskankaan. Toisaalta yritän päästä kangashamstraamisestani eroon: ommeltaviksihan ne on tarkoitettu! Harvoin joku ompelus sentään menee niin pieleen, että kangas menisi ihan täysin hukkaan. Olen siis ottanut kangastuhomoodin päälle ja rohkeasti lähden ihanuudet(kin) leikkelemään.

----
Now, when the autumn is at it's darkest here in Southern Finland, you just want to wrap yourself in something loose and comfy. I have wanted to sew a Papu's Kanto-like tunic with big pockets since last summer. I fancy it's shape a lot: it's different and interesting. Until this day, something "more important" has always come first. 

As you might have noticed, I'va fallen in love with Ehta-pattern and used it again in this one. The skirt and pockets i modified myself and just cut them without doing any exact patterns. Which brings to mind: When you modify a pattern, do you draw a new one with all the modifications or do you just cut them like I do? I hate drawing and cutting patterns so I actually never write down my modifications. Which is not nice, if I don't remember them well enough afterwards. On the other hand, I tend not to do similar clothes and always like to do something differently than last time.

This was the first time I tried a neckline facing. At first it was a bit floppy but I managed to fix that with a Framilon elastane ribbon in seam allowance. I still have lot to improve but this is ok for the first one. I really like it and definitely will do many of these in the future! Ribbing doesn't suite in every outfit and this is more classy, too.

As you can see, I still need to work on the chest area: it either gets wrinkly above my breasts or around the sleeves. Maybe a bit more looseness around the chest?

The lovely Virta-jersey is from Verson puoti. :)

32 kommenttia:

  1. En kestä,tää on ihan täydellinen! Kuosi (jota juuri kuolasin Verson Puodissa) ja malli-ihan mahtavat! Miten teit taskut? Ehta on kyllä hyvä kaava ja hyvin onnistuit alavarassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Milmajohanna!! ❤ Tein ihan tavalliset taskupussit noin suunnilleen saksien. Ompelin kunkin taskunpuolikkaan ensin kiinni tunikaan, niin että taskunsuun alareuna loppuu tuohon levenemän kärkeen. Sitten surautin sivusaumat ja samalla taskupussit toisiinsa kiinni. Huristelin siis hihasta helmaan kera taskupussien. :)

      Poista
    2. Kiitos!Tätä täytyy kokeilla..tämä ihana kangas vain loppui nenän edestä :/

      Poista
    3. Voi harmi! Eiköhän tätäkin lisää tule. Sitä odotellessa.. :) niin innolla odotan, mitä taiot! ❤

      Poista
  2. Taskunkaava kiinnostaa miutakin, oon huono pähkäilemään noita :) Yleensä piirrän kyllä kaavaan isommat muokkaukset, helman muotoa ja väljyyksiä vaan saksin. Tuosta tuli tosi kiva! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannariina ❤
      Ymmärtääköhän tuosta yhtään, minkä tuohon edelliseen kirjoitin? :D ihan simopeliä oli, fb:n ompeluryhmästä bongasin. Voisihan sen taskupussin puolikkaan kaavoytaa ja leikata suoraan etu- ja takakappaleelle niin ei tuu ylimääräistä saumaa. Ehkä teen niin ens kerralla :)

      Poista
  3. Hieno tunika! Taskut on mahtavat!

    VastaaPoista
  4. Tykkään ihan hirmuisesti! Kuosi sopii loistavasti malliin ja alavara on juuri oikea ratkaisu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia :) ❤ Joo, tähän ei ois kantti oikein sopinut - ehkä samasta kankaasta just ja just.

      Poista
  5. Oi kuinka ihana!! Mulla on haaveena, jos tässä vaikka ensi vuonna opettelisi itselle tekemään myös jotain! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ideh!! Siitä vaan rohkeasti tekemään! Mekot on kivan simppeleitä, niillä on helppo aloittaa. :)

      Poista
  6. Ihana! Ja tosi kiva toi Virta! Mä oon kans tehnyt pari noita Papun tyyppistä taskumekkoa. Mä oon tehnyt kaavat aina erikseen (tai teen yleensäkin kun jos poikkeen voimakkaammin lähtökaavasta), mutta sitten leikkaushetkellä lisään kuiteski tonne muutaman sentin ja otan tosta vähä enemmän pois ja sit kaarrankin lisää tuonne, niin käytännössä niistä mun kaavoista ei oo jatkoss enää mitään hyötyä :D Että ehkä vois vaan leikkoa menemään :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ehkä oon nähnyt sun version ja saanut inspiraation siitä ;) Mä teen tota oikeastaan kans joka kaavan kans et nipsin ja lisäilen sinne tänne ja muokkailen lennossa :D en tiedä, oonko ikinä ihan ompeluharrastuksen alkuaikojen jälkeen tehny just niinku ohjeen mukaan piti. :D

      Poista
  7. Kannatti saksia, tuli tosi kiva! Ostin tuota samaa kuosia Tampereen messuilta, mutta en yhtään tiedä mitä siitä tekisi, tunikaa mekkoa vai leggarit. Ja mitä kaavanmuokkaukseen tulee, niin en tosiaan tee uusia kaavoja, enkä kokeiluversioitakaan kuin tosi harvoin! Mun kärsimättömän luonteen mukaisesti jos ei onnistu heti niin ei huvita enää tehdä toista.. :D Oivoi, pitäisi varmaan kehittyä. Ihanat iloiset kuvat taas. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihih, mitäs me kärsimättömät :D kuvailit JUST mut. :D Kiitos Paulina. ❤ Innolla odotan, mitä tästä taiot!

      Poista
  8. Nyt kyllä malli ja kuosi kohtaavat täydellisesti; toimii! Todella kaunis ja onnistunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.Jaana!! :) Tuo Virta huikkailikin mulle kovasti päästä tähän koekaniiniksi. Joskus on ihanaa kun kangas ja malli natsaa täydellisesti.

      Poista
  9. Kaunis ja tyylikäs tunika:) pääntie alavaroilla oli tosi hieno ratkaisu, antaa siistin ilmeen:) aika usein teen sovituskappaleen, vaikka tekesihän se kovasti mieli vain leikellä kankaat ja ommella. Olen kyllä säästynyt monelta hutiompelulta näillä testiversioilla..nytkin tein simppelistä jakusta ja huomasin että joutuu vähän muokkaamaan. Sit kun tietäs vielä mihinpäin alottaa muokkaukset:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Voi että, kunpa olisin yhtä viitsiväinen! Itse tahkoan niitä ompeluksia purkamalla ja uudelleenompelemalla ees ja taas, jos huomaan, ettei istukaan. Varmaan tuolta säästyisi, jos kokeilisi ensin. :)

      Poista
  10. Tää on täydellinen <3 Taskut lähtee ehdottomasti kokeiluun :) Ihailen ihmisiä, jotka jaksaa merkata muokkaukset yms kaavoihin. Itse olen niin fiilis-ihminen, että tooosi harvoin jaksan edes kirjata ylös, mitä korjauksia ja muutoksia olen tehnyt, useimmiten siitä löytyy vaan joku maininta blogissa. Kätevämpää tietysti olisi, jos jaksaisi kaiken dokumentoida mutta toisaalta onhan tää elämä vähän jännempää näin :D Koskaan ei 100% varmuudella tiedä, mitä tulee :D

    VastaaPoista
  11. Ihana malli ja kangas. Alavara on minusta pääsääntöisesti tyylikkäin ratkaisu aikuisten yläosiin. Tai no ehkä joissain se kanttaus ja resorikin on ihan jees, mut tässä tuo alavara ehdottomasti parempi. Kivan rento Ja silti tyylikäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna. :) Munkin mielestä alavara on tyylikäs, jotenkin oon ajatellut että se olisi vaikeampi. Mutta helppohan tuo. Simppelimpää kuin kantinkääntäjän kanssa säätäminen ;)

      Poista
  12. Tämä näyttää todella hyvälle! Ihana kuosi ja malli kohtaavat, oikea nappisuoritus! Alavarasta minäkin tykkään, sillä saa niin siistin ilmeen. Viimeksi kyllä tein itselleni ihan kanttaamalla, mutta tulikin sitten aika huono pääntie. Kaavojen muokkaaminen, mitä se on? Tiedän, että ne muutokset olisi hyvä tehdä kaavoihinkin, mutta kun ei jaksa :D. Minä käytän todella harvoin samaa kaavaa. Ne kerrat kun olen käyttänyt, niin on harmittanut ettei ne edelliset muutokset löydy mistään. Joskus kirjoitan kaavaan mitä olen ommellessa tehnyt toisin, sekin jo vähän helpottaa, mutta voisi ottaa ihan kunnolla tavaksi oikeiden muutosten tekeminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi! <3 Kanttaamisessa on aina omat riskinsä. Musta tuntuu, että vaikka kantinkääntäjällä teen, se on aina vähän säheltämistä.
      Mä oon samalla tavalla tehnyt, saatan kaavan päälle jotain kirjoitella ehkä jos jaksan ja jos on jotain merkittävää :D

      Poista
  13. voisitko laittaa kuvaa taskun sisäosasta ja mekon sivusta niin osaisin paremmin hahmottaa miten tuollaisen voisi itsellenikin ommella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin koittaa ottaa kuvan ja lisäillä tänne. :) Se mekko siis kun viistää rintojen alta sivuun, siinä on ihan tavallinen taskupussi, joka päättyy tuohon leveimpään kulmaan. Ompelin ensin taskupussin puolikkaat kiinni etu- ja takakappaleeseen ja sitten huristelin saumurilla koko sivut yhteen, taskupussieine päivineen. Eli taskupussi jäi siinä sivujen yhteenompeluvaiheessa "ulokkeiksi", jotka vaan samalla ompelin yhteen.

      Poista
  14. Ihana mekko! Muistatko tai pystytkö arvailemaan, kuinka paljon sinulla meni kangasta tähän? Entä kuinka leveä mekko on taskunsuun alakulmasta toiseen eli siitä leveimmästä kohdasta? Tekisi niin mieli kokeilla itsekin tehdä tuollainen "Kanto-mekko" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kovin, kovin pahoillani, että vastaamisessa on kestänyt!! Muistaakseni kangasta meni n. 2m. Riippuu ihan, tekeekö lyhyet vai pitkät hihat. Aika paljon menee leveyteen, ja sitten yli jäi sellasta ei-täysleveää aika paljon. Karkeasti mitattuna n. 80cm on leveimmästä taskun kärkikulmasta toiseen. Suosittelen kokeilemaan! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3