lauantai 19. joulukuuta 2015

DIY trikoolakanat: tutoriaali


Tänään on minun vuoroni avata Onniblogien joulukalenterin 19. luukku. Eilen luukun avasi Sekalaista sakkia, huomenna vuorossa on Punatukka ja kaksi karhua. Klikkailehan kurkkimaan huippublogeja. <3

Minun luukkuni sisältää perusteelliset ohjeet trikoolakanan tekoon, joista toivon olevan hyötyä aloittelijoillekin. Kysy ihmeessä jos kysyttävää tulee! Idea lähti omasta trikoolakanasavotastani ja siitä, etten löytänyt juurikaan tutoriaaleja tai edes vinkkejä netistä.

Tarvitset:
 • Puuvillatrikoota/collegea n. 5m/setti. Itsellä 100% puuvillatrikoota, elastaani ei haittaa.
 • vinonauhaa/kanttinauhaa/tukikangasta/tukinauhaa
 • framilonia tai kapeaa kuminauhaa
 • neppareita
 • nuppineuloja
 • ompelukoneen ja mielellään saumurin (ei pakollinen)
 • joko kaksoisneulan, peitetikkikoneen tai jonkinsorttisen jousto-ompeleen koneessasi (siksak, hunajakenno, kolmiaskelsiksak)
Pussilakana:
1. Leikkaa kankaasta n. 425cm korkea pala. Ota mieluiten iso tila, ettei tarvitse rutustaa kangasta, kuten allekirjoittanut on joutunut tekemään. (Lakanoiden leveyden ilmoitetaan olevan yleensä 210x150cm. Trikoo kuitenkin venyy, ja näillä mitoilla ylimääräistä tilaa ei jää teltaksi asti. Lisäksi itse esipesen aina kankaan, joten kangas ei enää kutistu käyttöönoton jälkeen.)

2. Levitä mahdollisimman isolle leikkuualustalle, taita kahtia oikeat puolet vastakkain. Nyt pituutta pitäisi olla rapiat 210cm. Silittele tasaiseksi, leikkaa 145cm leveäksi. Kohdista tässä kohtaa esim. raidat, jos haluat kohdistaa. Tarkista, että reunat ovat tasaisesti ja leikkuu suora, jotta reunat eivät ala kiertää. Voit tehdä tämän jo heti kohdassa 1, mutta kangaspätkä on senverran iso, että se on suoriltakäsin haastavaa leikata suoraan.(Huomaa, että trikoo on neulottu putkelle ja siitä halkaistu, joten langansuunta ei ole sama kuin kuvioiden suunta - toiset kiertävät enemmän, toiset vähemmän.) Halutessasi voit leikata lakanan yläpäädyn taitteen viistosti niin, että kärjestä on hieman leveämpi kuin muutoin, sillä yläreunaa tullaan kääntämään nurjalle. (Merkitty 1. kuvaan nuolella.)

3. Merkitse lakanan yläpääty nuppineulalla. Merkitse käsiaukon lopetusreunat nuppineulalla (kummallekin puolelle n. 15cm päähän kärjen taitteesta).

4. Saumuroi (tai siksakkaa) käsiaukon matka nuppineulasta nuppineulaan. Jos ei ole saumuria, käytä huolittelevaa jousto-ommelta, siksakkia tai kolmipistesiksakkia. Aloita hieman viistosti nuppineulan kohdalta ja lopeta viistosti.
5. Taita saumuroitu reuna nurjalle ja neulaa. Aloita viistosti, kuten olet saumuroinutkin. Levein taite tulee lakanan päätyyn ja sen molemmin puolin.
6. Ompele päältä kaksoisneulalla tai jollain jousto-ompeleella (esim. hunajakenno, kolmipistesiksak, siksak).
7. Taita lakana oikeat puolet vastakkain, neulaa.
8. Saumuroi lakanan ulkosivu. Aloita viistosti edellisen saumuriompeleen päältä, siihen on jäänyt "pykälä", josta helppo aloittaa.
9. Käsiaukko + lakanan sivusauma valmis! Tee sama toiselle.
10. Ota vinonauhaa ja saumuroi se reunastaan helman nurjalle puolelle. Älä venytä vinonauhaa liikaa, ettei helma mene ruttuun. Varo myös venyttämästä kangasta, jottei helma lainehdi.
11. Itse katkaisin valmiin ympyrän jälkeen vinonauhan vaan raa'asti katki ja saumuroin loppuun.
12. Käännä nauha kertaalleen nurjalle, tikkaa kiinni peitetikkikoneella/kaksoisneulalla/taso-ompeleella (luultavasti myös suoraommel kestää käytön).
13. Tikkaa alahelman kulmista mieltymyksesi mukaan 10-20cm pätkä läheltä ulkoreunaa suoralla ompeleella.
14. Lisää alahelmaan nepparit tasaisin välein. Riippuen alakulman tikkauksesta, 3-5 nepparia lienee hyvä. Pussilakana on valmis!

Sitten tyynyliinan kimppuun:
1. Leikkaa kankaasta n. 50x140cm pala. Jos tykkäät napakasta tyynyliinasta, pienennä mittoja aavistus.
2. Saumuroi tai siksakkaa toiseen päähän framilonia tai kapeaa kuminauhaa nurjalle puolelle kevyesti venyttäen.
3. Taita pääty kertaalleen nurjalle, framilonin levyydeltä. Ompele kaksoisneulalla, peitetikkikoneella tai siksakilla päältä.
4. Saumuroi toinen pää ja taita nurjalle noin 2-2,5cm. Saumurointi ei pakollista, mutta lisää siisteyttä (peitetikkikoneella tietenkään ei tarvetta). Neulaa ja tikkaa päältä kaksoisneulalla, peitetikkikoneella, siksakilla tai muulla taso-ompeleella.
5. Tältä pitäisi nyt näyttää. Toisessa päässä framilon, toisissa helmakäänne. Tässä kuvassa rutussa, jotta taitetut käänteet näkyisivät jotenkuten (kts. kuva 1, jossa kappale täydessä mitassaan).
6. Mittaa 58cm helmakäänteestä ja taita kappale muun työn päälle oikeat puolet vastakkain. Taita yli jäänyt framilonreuna (n. 20cm) työn alle, nurjat puolet vastakkain.

Saumuroi pitkät sivut, päättele. Silitä varsinkin käänteet. TA-DAA, VALMIS! 

Ihanat, pehmoiset lakanat. <3 <3Pssst., Klikkaile muihin kalenteripostauksiin tästä kuvasta:
11924543_1620641654872521_3518876156172177609_n

15 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä ohjeista! Tekispä mieli päästä Marimekolle hamsteroimaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos sait selvää :) Mä voisin hamsteroida missä vaan millon vaan :D Hyvin voi käyttää muutakin trikoota, mut onhan tää MM tosi pehmeää ♡ :)

   Poista
 2. Todella selkeä ja hyvä ohje! Kyllä tällä lakanat onnistuu.

  VastaaPoista
 3. Kiva kun olet tehnyt ohjeet, näistä on monelle hyötyä ja iloa:)

  VastaaPoista
 4. Trikoolakanat ovat ihania! Laitoin ohjeen muistiin ja kiitos tästä ❤️

  VastaaPoista
 5. Kiitos,todella selkeä ja hyvä ohje.Milloin nähdään koko uurastuksen tulos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitten joulun jälkeen ;) sinne ompsuryhmään laitan lupaamani kuvat vaikka huomenna :D

   Poista
 6. Aivan ihana lahja idea! Tämä täytyy laittaa muistiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanomani, kiitos selkeästä ohjeesta! :)

   Poista
 7. Kiitos! :) Ekan yön perusteella omissa lahjalakanoissa voin sanoa, että myös ihanan tuntuiset ❤

  VastaaPoista
 8. Loistava tutoriaali! Minulla jäi Savan seinältä mieleen suuren urakkasi hieno tulos. Oliko jossakin Marimekon outletissä paikan päällä noin valtava määrä kangasta, vai tilasitko etukäteen liikkeeseen sopivan määrän? Ompelin samasta raitatrikoosta lapsille pyjamat pukinkonttiin, ja se on kyllä ihanaa paitsi käyttää myös ommella, eikä kulahda pidossa kuten elastaania sisältävät trikoot. Kiertää toki jonkin verran, mutta minua se ei stressaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Herttoniemen outletista löytyi ja sinne kyllä jäi pakkakaupalla vielä jäljellekin. ;) Lakanoissa rupeaa raidat vilisemään ja kiertämisen kanssa oltava tarkkana (pitkän kappaleen kiertäminen näkyy tosi selkeästi, jos pahasti lähtee kiertämään), mutta noin muuten tykkään tasaraidasta ihan hirmuisesti, juurikin sen kestävyyden ja pehmeyden takia. Tosiaan, se kangas ei mene miksikään. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. <3