tiistai 6. lokakuuta 2015

Softshell-syyshaalari

Taas on se aika vuodesta, kun ulos mennessä laitetaan sormi suuhun ja ihmetellään, mitä päälle laittaisi. Varsinkin pikkuisimmalle. Tähän aikaan syksystä aurinko vielä lämmittää, tuuli on kolea. Aamulla mittari saattaa näyttää +-0 astetta, päivällä mittari kipuaa jopa yli +15 asteen, mutta varsinkin juuri aamuisin maa hohkaa kylmää ja kosteutta. Syysvaatetuksen pähkäilyä. 

Tiesittekö, että softshell on aivan loistava ulkovaatemateriaali? Pitää tuulta ja kosteutta. Sisällä fleecepinta, joka tuntuu mukavalta ihoa vasten. Softshell-vaatteet ja kankaat on kehitetty juurikin hyvää käyttömukavuutta ajatellen ja on käytössä melkolailla tuulipukua vastaava, vaikkakin miellyttävämpi. Vaatii siis alle säiden viiletessä kerrosta, mutta pidän silti lämpimämpänä kuin pelkät ohuet kuorihaalarit.

Tämä softshell-haalari on ollut tekeillä viime keväästä asti. Tuolloin sain tämän jo melkein valmiiksi, mutta sovittaessa huomasin että oli aivan valtava. Siispä jätin tämän kesken ja tein kevätkeleihin sen sijaan tällaisen maastohaalarin. Kaava on tässäkin sama (kuin melkein aina), Best Pals (OB 4/14). Tämä vaan koossa 80.

Softshellin ostin Eurokankaasta. On muuten kertakaikkisen ihanaa ommeltavaa. Ei tarvitse vuorta, sillä sisäpuolella fleecepinta. Paksua ja jämäkkää, mutta kuitenkin hieman joustavaa. Miinuksena se, että käden- ja lahkeensuita ei saa tavallisella kanttaamisella tarpeeksi napakaksi, juurikin kankaan paksuuden ja jähmeyden vuoksi. Pohdiskelen ja mietin, josko tekisin hihansuun sisäreunasta lähtemään kantin kaveriksi ihan tavallisen resoripötkylän, vähänniinkuin tuplahihansuuksi.

Sofshell ei purkaannu, ja kuulin (liian myöhään) vinkin, että saumat kannattaa ommella ihan suoralla ompeleella, jotta pitää kosteutta paremmin. Itsehän vedin siis saumurilla kaiken muun, paitsi haaruksen ja sisälahkeet.
 Ja siinä se nyt komeilee, ensimmäinen oma ompelumerkkini! Eikö olekin hieno!! Lisäsin kaavaan alavaran, jotta saan fiksusti tuon ommeltua. Samaten lisäsin vetskarin taakse kaitaleen vähän suojaamaan ihoa sekä estämään tuulta ja kosteutta. Taskupussiin testasin Janomeni koristeommelta. Ihana. <3 Niskanauhan tein samalla tavalla kuin viimepostauksen jumpsuitiin: niska-huppusauma kantinkääntäjään ja surrurrur. Taitetaan alas ja tikataan suoralla kiinni miehustaan. Mitä mieltä olette, otanko muutaman kuvan tekemisestä? Auttaisiko se jotakuta sen tekemisessä?

Kuva ei ihan toista sisäpuolen väriä oikein, luonnossa on vihertävämpi. Otin muuten kuvat kännykällä kun muistikortti meni rikki. Näemmä Samsung Galaxy S5 neollakin kuvaaminen sujuu, kunhan valoa on tarpeeksi. Sitäpaitsi, syksyinen iltapäivän aurinko. <3 Ihania kuvia saa matalalta tulevassa valossa.

Tässä ei mene kaulus kovin korkealle, joten tuubihuivin vaatii. Tykätään ilmeisesti kumpikin tästä kyllä tosi kovasti. Vielä kumpparilenksukat lahkeisiin kiinni niin avot! Nyt piti saada metsäretkelle päälle, ei ollut aikaa tuollaisiin viimeistelyihin ;)


Aaand for the first time in English! (Drumrolls.) My Google Analytics tells me that I have visitors outside Finland too. Please feel free to comment! <3

The Finnsih weather has its own challenges. At autumn time the wind starts to get chilly and the ground gets cooler but the sun is still warming quite nicely. Time to think about some outdoor clothing again. Personally, I've fallen in love with softshell material. It's comfortable and has some good technical abilities: not only is it windproof but also water repellent or in some cases even waterproof.

I started sewing this overall last spring but noticed it was waaay too big at the time. I made this army-like overall for the spring weathers in stead and left my softshell wait for the baby to grow. Now, the gradually cooling weathers gave me a sort of awakening (yes, it was almost below zero celsius degrees in the morning) and I finished this one.

The pattern I used is my always-trusted Best Pals from Ottobre Design 4/2014. I made slight changes but nothing too serious. This one without lining because softshell has a nice fleecy touch and feels comfortable against the skin. The collar in this pattern is quite low (or actually doesn't exist) so a tube scarf is needed. And what comes to the cuffs.. I'm thinking putting some ribbing, for they are a bit too loose now. In the neck you can also see a piece of some brand new labels I ordered few weeks ago. ;)

All and all I think we both love this. What do you think? :)

38 kommenttia:

  1. Hieno!! Oi olen kade noista koristeompeleista. miekin tahdon koneen, millä ne onnistuisi... Toisikohan joulupukki :D Tee ihmeessä ohje sauman kanttauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mulla ei Janomessani kovin montaa ole ja nälkä on kasvanut syödessä. Joku kaunis päivä vielä hankin oikein kunnon vempeleen, jossa on koristeompeleita ainakin 100 ;)

      Poista
  2. Ihana haalari. Ja tuo käyttäjä on <3 Kivan mallinen haalari ja juuri tuollainen materiaali on aivan mahtava näillä keleillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna :) Käyttäjä on kyllä sellainen sydäntensulattaja (ainakin äidin :) ). Tää on jumppiksissa mun luottokaava kans. Softshell on ihan mahtava materiaali!

      Poista
  3. Hieno haalari! Itse teen juuri vanuhaalaria samalla kaavalla ja taistelen vetoketjun alaosan kanssa.... Kyllä mä vielä voitan sen :) Mut muistatko tai viitsitkö mitata tuon tuubihuivin, millä mitoilla olet tehnyt sen? Olisi tosi hyvä meidänkin tytölle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! Kyllä sä sen vetskan voitat, tsemppiä! :) Mittailen kaulurin ja palaan asiaan. Käyttäjänsä on just nyt muualla huivinsa kanssa. Ihan villi heitto että trikoosta 40-45x30cm palanen, minkä surruttelin pitkästä sivusta ja sitten vielä päistä yhteen.

      Poista
  4. Oi miten kivan näköinen :) Tuo best pals -kaava on mulle tuntematon vielä. Pitääpä tsekkailla ja kokeilla kans :) Tosi siistiä jälkeä oot saanut koristeompeleilla taskuun ja niskasauma kääntäjän kautta vedettynä näyttää tosi toimivalta ratkaisulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia :) Best pals on ihan mun luottokaava kyl joka jumppiksessa, vähän oon sisävaatteisiin sitä kaventanut sivusta. Tähän oli tosi helppo tehdä koristeommelta, kun on niin jämäkkää. Kunnon ohkasiin joustaviin en ole saanut näin hyvin toimimaan, tarttee harjotella lisää.. Niskasauman teko on niiiin helppo tällä tavalla!!

      Poista
  5. Oi mitä taideteoksia. On se vaan ihana nähdä kun on taito hyppysissä. Vautsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, ihan tässä hämilleen menee. Kiitos Suvituulia. <3

      Poista
  6. Tosi hieno haalari! Meillä tykätään kanssa softshellhaalareista, kestää tosi hyvin pihaleikeissä ja ovat lämpimät. Meillä tosin kaupasta ostetut:D Minkä hintaista tuo softshell mahtoi muuten olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villa Pipo! Nimenomaan, ja on vielä tosi mukavat käyttää. Tässä linkki kyseiseen softshelliin, 19,90€/m näyttäisi olevan. :)
      http://eurokangas.fi/kankaat/tuotteet/tuoteryhma/2/2515

      Poista
    2. Siihen lopputulemaan siis tulin, että varsinkin ulkovaatteissa omatekoisuus tulee erittäin edulliseksi ;)

      Poista
  7. Ihana haalari upeilla yksityiskohdilla! Onko tuo Best pals muuten miten iso kaava? Just ompelin fleecehaalarin uusimman Ottobren kaavalla ja tuotos näyttää siltä, että on lapselle sopiva ehkä kun se menee kouluun :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Amelia! Best palsin hihat on tosi reilut, ja onhan tuo kohtalaisen iso malli. Vanuhaalariksi alunperin tehty, joten väljyyttä on melko paljon. Meille mahtuu vieläkin haaruksesta hieman pidennetty 68cm just ja just, ja koko 74 jumppis on vielä jopa aavistuksen väljä ;) Ulkovaatteeseen nämä väljyydet sopivat kuitenkin ihan tosi hyvin ja tuo 80cm on nyt melko passeli, menee koko syksyn (pojalla pituutta jotakuinkin 74cm nyt). :)

      Poista
    2. Lopputulema: melkolailla kokoaan vastaava, jos sisävaatteeseen ottaa leveydestä hieman pois.

      Poista
  8. Onpa hieno haalari! En ole jotenkin edes tajunnut, että näitä softshell vaatteita voisi itsekin surruutella eli kiitos vaan hyvästä vinkistä. Mietin muuten, että olisko aivan pöljä, jos laittais pelkän resorin hihansuihin ja lahkeisiin? Kantit on toki nätimmät, mutta voisko toimia muuten resoreilla? Vai meneekö siitä se kosteuden pitävyys idea kokonaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varmaan toimisi, kunhan eivät ole liian pitkät, että tulisivat sitten vaan ihan ranteen/nilkan ympärille. Keväthaalariin teinkin ihan tavalliset resorit, vaikka muutoin haalari vedenpitävää materiaalia. Kastuihan ne aina välillä, mutta hanskan/kengän päällä se ei niin haittaa. Monissa huomaa että hihan/lahkeensuu on ihan vaan käännetty ja sitten on sellainen tarrasuikale, jonka sitten saa kiinni. Pohdiskelin jo, laittaisinko tähänkin sellaiset lisäksi.

      Poista
  9. Hieno puku, tuossa kelpaa pienen ulkoilla! Soft shell on kyllä kiva materiaali, tekis mieli kokeilla tämän postauksen myötä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paulina! Suosittelen kokeilemaan, on tosi mukavaa työstää. :)

      Poista
  10. Todella kiva! Mulla on myös meidän Minimiehelle suunnitteilla tällainen. Kiitos siis vinkeistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitos NorppaStiina :) pitää koittaa kuikuilla sen sun haalarin perään sitten. :)

      Poista
  11. Upea haalari, ihanan värikäs! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä vähän mietin et onko liian kirkas väri mun makuun.. ;) Mutta ihanan pirtaakka näin syksyksi :)

      Poista
  12. kaunis haalari, mutta kyllä on ihana kuvattava. Mahtavat ilmeet.

    VastaaPoista
  13. Onpas vinkeä syyshaalari :) Mun käsissä ei tuollainen koskaan luonnistuisi. Taitava olet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nomutta kiitos! :) Sinä sitten taas luot taidetta, mihin mulla ei olisi rahkeita alkuunkaan. :)

      Poista
  14. Voi tää on niin hieno! ja aivan ihania kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Nadja! ❤ Söpöläisestä saa helposti ihania kuvia ;)

      Poista
  15. On muuten tosi hieno haalari! Minä niin nostan hattua teille, jotka teette noita ulkovaatteita. Aiemmin laskeskelin, että tulee halvemmaksi ostaa valmis, mutta ei tuo ole paha metrihinta kankaasta, joten ehkä joutuu itsekin tekemään... Kuvissa on ihanasti syksyn aurinko mukana, vaikka sitä ei kyllä tarvitse kun noin suloinen pieni loistaa kuvissa <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Hanna! :) Mä oon taas laskeskellut että tällä kankaan metrihinnalla ainakin pienen lapsen vaate tulee halvemmaksi itse tehdä. Isommille sitten olen takit ym ostanut alennuksista edullisesti. Pieni on kyllä yks suloisuuden ruumiillistuma, kiitos. <3 <3

      Poista
  16. Upea haalari! Itelläki oottais tuolla pätkä softshelliä jos se joskus muuttuisi haalariksi :D

    VastaaPoista
  17. Hei, ihana että löysin tämän! Haalari on aivan mahtava! Olen juuri aloittelemassa samalla kaavalla softshell haalaria vauvalle ja kovasti mietin että sopiikohan tämä kaava juuri tälle materiaalille :) Onko sinulla hupun reunassa ja vetskarin reunoilla ihan resorikantti? Minä yritin etsiä ohjetta tuohon niskanauhan kanttaukseen, mutta en löytänyt, onnistuisikohan sen teko ilman kantinkääntäjää? Oletko muokannut kaavaa lahkeiden osalta jotenkin? Kaavassa lahkeet näyttää jotenkin tosi lyhkäsiltä, mutta nyt kun näen sen valmiina niin sehän näyttää juuri hyvin hyvän kokoiselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi ihan hirmuisesti pitkä vastausaika! Kiitos kehuista. <3
      Ihan on juu resorikanttia hupun reunassa ja vetskarin reunoilla. Vetskarin reunoilla en suosittele sitä venyttämään. Niskanauhan kanttauksen voi hyvin tehdä ilman kantinkääntäjää. Kanttaa vaan sen saumanvaran ja tikkaa sitten suoralla ompeleella sen kantin kiinni miehustaan. :) Lahkeet ovat muistaakseni alkuperäiset.
      Toivottavasti vastauksestani oli hyötyä, eikä tullut ihan liian myöhään. <3

      Poista

Kiitos kommentistasi. <3