maanantai 1. helmikuuta 2016

Peruspaitaa osa 2 + haaste!

Scroll down for English. <3

Ompeluvimma vei mukanaan ja samalla tuli leikeltyä ja ommeltua tyttärelekin paitoja. Hän ei halua mitään spesiaalia, vaan on toivonut pitkään ihan peruspaitaa. Tunikoistakin pitää, mutta harvemmin niitä kuitenkaan tulee käytettyä. Tein sitten 3 paitaa, ihan melkein samanlaisia. Tällä kertaa en lähtenyt sen kummempiin jujuihin: ihan hiuksenhienot yksityiskohdat ja kuosit erottavat nämä toisistaan. 

Käpysen Confetti-luomutrikoosta tehty paita muodostui tytön lemppariksi. "Äiti tää on ihan kuin kaupan paita", hihkui hän, kun uutta paitaansa käsissään piteli. Se oli kehu. Kolmasluokkalainen ei välttämättä halua erottua massasta, vaikka erilaiset vaatteet kivoja olisikin. Pääntie ja helma kantattu, hihoissa hieman Nosh-kaavaa lyhyemmät käänteet. Kyllä, olen pihi ja halusin metrin pätkään hihan ja etu- ja takakappaleet päällekäin turhien soirojen välttämiseksi. Mutta leikitään, ettei meinannut tulla liian lyhyttä! :D


Käpysen luomutrikoota on niinikään nämä sadepilvetkin. Helma käännetty, pääntie kantattu. Hihoissa pitkät käänteet. Suloinen ja keväinen persikan sävy tämä, keväisen pastellinen!


Sitten viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, tämä Verson Puodin Paratiisi-Maijoista tehty paita. Kangas, jota olen himoinnut pitkään, mutten ole ostanut. Olen pelännyt, että kuosi ei kelpaa tytölle (pöhkö minä olen tuotekuvaa näyttänyt ja kysynyt, hänen mielestääni oli outo). Joulukalenterista ostaapäräytin alennuksesta, kun ei enää pystynyt pitämään hiirisormea kurissa. Vähän tyttö pohti, onko paita kuosin vuoksi liian lapsellinen, mutta pienen pähkäilyn jälkeen päätti, että ei sentään. Omasta mielestäni ihana ainakin. <3 Pääntien tein lempparityylilläni - tulee aina niin siisti ja hieman erilainen.



Sellaiset paitulit!! Nyt haastan sinua, lukija hyvä, ompelemaan perusvaatetta. Sellaista, jota aina tarvitsee, mutta koskaan ei saa aikaiseksi!! Sovitaan, että se on tämän helmikuun haaste. Laitahan linkkiä tänne alle, koontipostauksessa esittelen perusvaatteenne. :)



PS. Yle Areenassa on nähtävissä LAATU-niminen sarja (klik). Etenkin 8. osa oli kovin puhutteleva - sain entistä enemmän syytä panostaa luomulaatuun ja erilaisiin Öko-Tex ja GOTS-sertifikaatteihin. Suosittelen katsomaan! Lisätietoja vihreistä vaatteista ja tekstiileistä & sertifikaateista täällä. Itselleni oli järkytys, että 11-16% maailman hyönteistorjunta-aineista käytetään puuvillan viljelyssä, myös geenimanipulointi on yleistä (WWF ja Rodale Institute).


-----

As I made t-shirts to my son, I made some for my daughter, too - with the same steam, you know. The same Nosh-pattern (free pdf here), only very delicate modifications per piece. My daughter has wished for plain, norman t-shirts for a long time. Tunics and dresses are cute, but she's soon 10 years old and doesn't want to bring too much attention to her clothes. She's also a little tomboy, playing soccer with the boys and doing parkour and all. Let's face it: t-shirt's are much more handy in everyday life.

Confetti and rainclouds organic jersey from Käpynen, Paratiisi-Maija jersey from Verson Puoti.

PS. I started a challenge! This February, sew somethin normal, everyday wear, that comes handy and you need. I don't care if it's leggins, t-shirt or a beanie - the main thing is that it's basic and you need it. You can put your bloglink on the comment field below, I'll make a post afterwards and show your links to my readers.

PPS. I'm more interested in organic textiles. Have you heard of GOTS, OEKO-TEX or other certifications? It's worth thinkig about, because 11-16% of world's pesticides are used in cotton manufacturing. GMO is also widely used. 
More here and here.

48 kommenttia:

  1. Perusvaatteitakin tarvitaan aina. Kivoja paitoja :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä haaste, saisikohan poitsu pari paitaa sen myötä :) Nätit paidat! Confetti näyttää erityisen ihanalta ❤️

    VastaaPoista
  3. Meillä olisi polttava tarve perusleggingseille. Lähden siis mukaan haasteeseen :). Kivoja paitoja olet tehnyt, maijoista tykkää erityisesti.

    VastaaPoista
  4. Mulla on kaapissa ihan älyttömän paljon kankaita, joista on pitänyt tehdä pikkareita. Jos tekisi niitä tässä kuussa osana helmikuun haastetta! :D Muutenkin alusvaatteet on vähän vähissä, varsinkin kivan näköiset.

    VastaaPoista
  5. Ihania ja tulen vastaamaan haasteesen omalla rintamallani. Sinulla on myös sama tyyli pääntiessä kuin minulla. Maijat ovat ihanat, sadepilvistä valmistuu meilläkin jotakin päällepantavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulet mukaan haasteeseen. :) Tuo pääntietyyli on kyllä tosi kiva: helppo ja siisti.

      Poista
  6. Hei! Mistä saisi kaavoja ja neuvoja juuri kauluksen ompeluun jne. Tarviiko saumuria? Kiitti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mutturalla on tehnyt kokonaisen ohjepostauksen.
      http://ruttu-nuttu.blogspot.fi/2014/05/ohjetta-paantien-huolitteluun.html?m=1
      Toinen löytyy Tosimummo-blogista: http://tosimummo.blogspot.fi/2010/09/tehdaas-paita.html

      Näillä minä olen opetellut tekemään päänteitä, kivoja eri tyylejä. Et tarvitse saumuria välttämättä! :)

      Poista
  7. Eikäh! Pitääkö mun nyt tosiaan saada se TARVEompelu tehtyä :D

    VastaaPoista
  8. Ihania paitoja, pääntiet näyttää kaikissa niin hyviltä! Lasten kasvaessa nuo vaatimukset vaatteisiinkin kasvaa, meilläkin alkaa jo olla tarkkaa, mitä kuosia päälle kelpuutetaan. Esimerkiksi keväällä hittinä ollut pöllö digi ei enää kelpaa päälle :(. Yritän ehtiä haasteeseen mukaan, perusvaatteille olisi itselläni tarvetta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! <3 Joo, tosi tarkkaa on! Toisaalta sitten alkuun voi vähän karsastaa jotain kangasta, mutta sitten kuitenkin käyttää vaatetta mielihyvin. Edellisen postauksen popcorneja poika katseli alta kulmien, mutta paita on kyllä ollut käytössä. :) Samoin kävi nyt noitten Paratiisimaijojen kanssa.
      Tervetuloa mukaan haasteeseen, tästä ei kuulu ottaa stressiä, joten lungisti vaan! Koko kuukausi aikaa. :)

      Poista
  9. Nam, ihania...jospa mäkin kerkeisin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula <3 Mukaan vaan! Kuvaa saa jakaa myös Kätilön Käsistä facesivulle, jos haluaa. :)

      Poista
  10. Ihania ja ihanat kankaat ♡ pitisiköhän tarttua myös haasteeseen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän jäi viime tippaan ;) Tässä kuitenkin mun postaus http://id3h.blogspot.fi/2016/02/helmikuun-ompelut-vastaus-ompelu.html

      Poista
  11. Ihania paitoja jälleen, tuo pilvi paita meni heittämällä lemppariksi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nea <3 Tuo on vähän erilainen pilvikuosi kuin yleensä. :)

      Poista
  12. Kauniita paitoja, ihania kuoseja ja hirmu siistiisti huolitellut pääntiet! Kiva haaste. Vaan miten määritellään perusvaate? Siihen on taatusti jokaisella omat mittapuunsa... ;) Tuo Laatu on ihan parasta Yle-antia. Hieno sarja ja joo, noissa ekologisuusasioissa on kyl monta juttua, joissa suu loksahtaa auki. Eikä ihan positiivisessa mielessä useinkaan... Mut hienoa on, että näistä asioista puhutaan ja tekojakin tapahtuu jo. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perusvaate on ihan mitä kukin haluaa sen olevan! :) Jos jollekin se on jumpsuitti, niin siitä vaan. :D Omalla kohdallani tarkoittaa ihan peruspöksyjä lapsille, leggareita, t-paitaa jne. Sellaista, mitä yleensä eniten tarvitsee, muttei jaksa tehdä. :D

      Tosi hyvä sarja! Jotenkin en ollut aiemmin käsittänyt puuvillan viljelyyn käytettäviä kemikaalimääriä, mikä oli se, mikä eniten kolahti, tällaisena luomutupsuttelijana. Onneksi käytän paljon luomukankaita jo valmiiksi, niissä se eettinenkin puoli toivon mukaan enemmän kohdillaan. Myös tämä kangasostamiskulutus kyllä alkoi pohdituttamaan, kun nyt tammikuun olin kankaattomalla ja selvisin aivan mainiosti ilman kangasshoppailua (ja kankaitakin on vielä ihan reilusti). Käytettyjä pieneksi jääneitä sitten myyn lastenvaatekirpparilla, sillä lievitän ekologista omaatuntoani. Myymättä jääneet lähtee Fidaan sitten.

      Poista
  13. Moi! Oon blogia seuraillut alusta alkaen ja tykkään! Yks asia mua askarruttaa - kiinnostaisi hirveästi tietää, että oletko laskenut, paljonko vaikkapa yksi paita tai mekko suunnilleen kustantaa? Jos nyt ei laske työtunteja tai muuta, vaan ihan kankaiden + muun tarpeiston mukaan. Mietin, että onko tämä köyhän hommaa ollenkaan vai tyydynkö lasten kanssa perus kirpparilöytöihin ja henkkamaukkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva "Anonyymi" kun kommentoit!! :) Kuten Piia tuossa alhaalla sanoi, itsetekeminen on kyllä kalliimpaa kuin Henkkamaukalla. Tosin, tässä kun kirppisvaatteita kasasin, niin kyllä omatekemät on ihan erilaisessa kunnossa verrattuna juurikin näihin halpaketjuvaatteisiin. Siinä sitten toivottavasti eettinenkin puoli on kunnossa, itsetehtynä (varsinkin, jos ostaa sellaista kangasta, joka toivon mukaan ei ole riistolla ja suurella kemikaalikuormalla tehty) kun voi olla varma, ettei ompeluvaiheessa ainakaan ole lapsityövoimaa käytetty. ;)

      Sitten voi mennä paikalliseen Eurokankaaseen ja sukeltaa palalaariin. Sieltä saattaa löytyä todellakin halvalla kankaita, jos tuuri käy. Itse ostan paljon erilaisista alennuksista, jolloin vaatteen hinta jää halvemmaksi. Parhaillaan olen saanut t-paidan 5€:lla tehtyä alekankaasta. Sitten kun jämät vielä käyttää pikkuisimman vaatteeseen, niin siinä tulee jo selvää säästöä ;)

      Harrastukset maksaa, ja tässäkohtaa en niin aina jaksa miettiä jokaisen vaatteen hintaa verrattuna halpavaateketjuihin. :)

      Poista
  14. Vastaan edelliselle että kangas tuon kokoiseen paitaan kustantaa noin 13€ plus postikulut ja resorit ja muut :) eli halvemmmalla saa henkasta ja maukasta mutta sieltäpä ei saa sitten suomidesignia.

    Tosi ihania paitoja ja perusvaatehaasteeseen on tullut nyt tehtyäkin vaatetta. Löytyy instagramin puolelta pojan housujen muodossa @ideoiblogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia sekä vastauksesta että kehuista. <3 Käynkin kurkkaamassa!

      Poista
  15. Hienoja paitoja! Haaste vastaanotettu! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perusvaatteet, check! :) http://ompelusirkus.blogspot.fi/2016/02/perusvaatetta-leikkeihin-seuraavan.html?m=1

      Poista
  16. Kauniita peruspaitoja, niitä parhaita! Osallistun haasteeseen ehdottomasti, kunhan vaan ehdin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niitä hyödyllisimpiä ja eniten käytettyjä sitten lopulta :) Kiitos Hanna, haasteen aikataulusta ei ressiä, koko kuukausi aikaa. :)

      Poista
  17. Kauniita pertsapaitoja, taas!
    Kiitos haasteesta! :)
    http://pingalepingale.blogspot.fi/2016/02/mekkobody-paitabody-ja-muutama-pertsa.html

    VastaaPoista
  18. Voi kuinka kauniita paitoja olit tehnyt. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
  19. Kivan näköisiä paitoja! Kauniit kuosit ei edes kaipaa kikkailuja, pääsevät paremmin esille perusvaatteissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Unelmallinen! Näinpä, mitä sitä turhaan kikkailemaan. :)

      Poista
  20. Tässäpä minun ompelukseni perusvaatehaasteeseen: http://kototeko.blogspot.fi/2016/02/neulepaita-tunnissa-arvaa-neuloinko-vai.html

    VastaaPoista
  21. Täältä löytyy minun perusvaateompeluni haasteeseen: Perusvaatetta pojalle

    VastaaPoista
  22. Hyviltä näyttävät. Pitänee itsekin tähän osallistua koska perusvaatteet on kuitenkin niitä ehkä eniten käytettyjä vaatteita :)

    VastaaPoista
  23. Kiitos haastevinkistä, täällä haasteeseen peruspertsaa :) http://villajavilla.blogspot.fi/2016/02/pertsamainen-setti.html?m=1

    VastaaPoista
  24. Täältä tuloo perusvaatetta: http://elamanisanoina.blogspot.fi/2016/02/peruspaitoja-pojalle.html

    Paitoja tein minäkin - niitä aina tarvitaan! :)

    VastaaPoista
  25. Mäkin ompelin peruspaidan, itselleni - http://ajatuksiasaksasta.blogspot.de/2016/02/aivan-tavallinen-peruspaita-eli-jalleen.html :)

    VastaaPoista
  26. Perusjuttuna ihan vaan simppeli yömekko neitokaiselle. http://liljankukangalleria.blogspot.fi/2016/02/just-basic.html :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. <3